niedziela, 13 marca 2011

Pij kawę, a nie będziesz miał kamieni żółciowych.

Kawa zmniejsza ryzyko kamieni żółciowych.

Streszczenie:TAdzik1
Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda odkryli, że u panów, którzy pili dwie filiżanki prawdziwej kawy dziennie, o 40% rzadziej pojawiły się kamienie żółciowe niż u tych, którzy kawy nie lubili.

Ten wniosek badacze wysnuli obserwując 46 tysięcy mężczyzn przez 10 lat. Tak długie i żmudne badanie trzeba przyjąć z dużą dozą prawdopodobieństwa.

Jak to możliwe?

Kamienie formują się w woreczku żółciowym, w którym przechowywana jest żółć, uwalniana do dwunastnicy w celu ułatwienia trawienia tłuszczów. Zawiera ona cholesterol. Jeśli w żółci jest za dużo cholesterolu albo gdy woreczek nie uwalnia żółci regularnie, tworzą się złogi.

Naukowcy sądzą, że kofeina i inne związki zawarte w kawie mogą temu przeciwdziałać, zmniejszając ilość cholesterolu w żółci oraz pobudzając skurcze woreczka żółciowego, co usprawnia opróżnienie tego narządu.

Badania obejmowały tylko mężczyzn, więc trudno na razie orzec, czy picie kawy daje kobietom podobne korzyści.
Kawa zmniejsza ryzyko kamieni żółciowych. Oryginalnie opublikowano w serwisie w Shvoong: http://pl.shvoong.com/medicine-and-health/alternative-medicine/1963018-kawa-zmniejsza-ryzyko-kamieni-%C5%BC%C3%B3%C5%82ciowych/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz